foto

Opleiding hondengeleider

Om met een politiehond te mogen werken moet er wettelijk aan drie eisen worden voldaan. Voor zowel de hond als voor zijn geleider gelden er specifieke eisen.

De eisen

1. De hondengeleider moet in de eerste plaats een diploma beveiliger hebben.
2. De hond moet een certificaat van de K.N.P.V of van De Bond Voor Diensthonden hebben.
3. De combinatie moet een niveau-toets afleggen en aan de minimum eisen voldoen.

De opleiding

1. De hondengeleider
Een hondengeleider die in de beveiliging werkt of wil gaan werken, moet natuurlijk wel eerst het diploma algemeen beveiliger behaald hebben. Eventueel kan bij ons de opleiding tot algemeen beveiliger gevolgd worden, maar we gaan ervan uit dat iemand die hondengeleider wil worden het diploma al op zak heeft en al enige tijd als beveiliger werkt.

2. De hond
De hond mag alleen werken in de beveiliging of bij de politie, als hij een certificaat Politiehond 1, Politiehond 2 of Objektbewaking van de K.N.P.V heeft behaald, of een gelijkwaardig certificaat van De Bond Voor Diensthonden. In de praktijk komt het erop neer dat een hondengeleider meestal een hond koopt die door iemand anders is afgericht.

3. De combinatie
De politiehond en zijn geleider noemen we een combinatie. Voordat deze combinatie in de praktijk mag werken, moet ze een toetsingsbewijs halen. Dit toetsingsbewijs is een niveautest voor de hele combinatie, dit wil zeggen dat zowel de hond als de geleider een minimaal niveau moeten hebben om te slagen. Tijdens de toetsing wordt er niet alleen gekeken naar het presteren van de hond en de geleider afzonderlijk, maar ook naar de combinatie. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of de hond de opdrachten van de geleider goed uitvoert, of de geleider de hond goed kan aansturen en of de geleider de hond onder controle heeft. Dit zijn slechts enkele zaken waar de keurmeesters tijdens de toetsing op letten. Iedere twee jaar moet het toetsingsbewijs verlengd worden, dit gebeurt door opnieuw de toets af te leggen.

Ben je wel in het bezit van een geschikte hond, of denk je dat je hond misschien geschikt is, maar heb je niet voldoende ervaring om je hond af te richten, dan kunnen wij je helpen. Met een intensieve begeleiding leren we je hoe je de hond alle oefeningen moet leren. Let wel , je zal het uiteindelijk zelf aan je hond moeten leren, dat doen wij niet. Lijkt het je wat om hondengeleider te worden en heb je een geschikte hond, neem dan even contact met ons op. Dan maken we vervolgens een afspraak bij ons op het "veld".